Vergoedingen

Wil je graag gebruik maken van loopbaancoaching of persoonlijke coaching maar vind je de investering hoog? Je kunt in sommige gevallen in aanmerking komen voor een vergoeding van het traject (of een deel hiervan). Hieronder vind je de vergoedingen op een rijtje:

Vergoedingsmogelijkheden vanuit jouw werkgever

• Je kunt loopbaancoaching via je werkgever laten vergoeden als je werkzaam bent. Meestal beschikt de afdeling Human Resources (HR) over een ontwikkel- of opleidingsbudget wat o.a. besteed kan worden aan coaching. Coaching wordt vaak vergoed en zelfs gestimuleerd door HR managers. Een van de redenen is dat, vergeleken met andere vormen van persoonlijke ontwikkeling, coaching relatief goedkoop en effectief blijkt te zijn. Wees dan ook niet bang om hen te vragen naar de mogelijkheden voor een coachtraject. En geef duidelijk aan waarom jij een coachtraject wilt aanvragen, bijvoorbeeld wanneer je gemotiveerder en effectiever wilt kunnen werken. Of als je graag zekerder over wilt komen in gesprekken met anderen.

• Ook kun je je leidinggevende of directeur benaderen voor een aanvraag, waarbij je bovengenoemde redenen kunt aangeven. Ik stel graag samen met jou een coachvraag en -doel vast en maak een offerte die je aan hen kunt voorleggen. De vertrouwelijke inhoud van het coachtraject zal ik overigens nooit delen met jouw werkgever. Deze ontvangt van mij een globale rapportage met tussen- en eindevaluatie van het traject.

• Kijk ook naar de CAO van je werkgever; hier staat vaak een bepaling in vermeld over ontwikkel- en opleidingsbudgetten en het recht als werknemer op loopbaanadvies. Je kunt de CAO altijd bij je HR afdeling opvragen.

Mogelijk hebben collega’s binnen je organisatie al gebruik gemaakt van een loopbaantraject. Vraag eens naar hun ervaringen!

Vergoedingen vanuit je zorgverzekeraar

Loopbaancoaching en persoonlijke coaching worden doorgaans niet door de zorgverzekeraar vergoed vanuit de basisverzekering. Er zijn uitzonderingen voor vergoedingen vanuit de aanvullende verzekering, echter de verzekeraars stellen hier strenge eisen voor. Bijvoorbeeld wanneer coaching valt onder counseling en de coach aangesloten is bij een daarvoor aangewezen koepelorganisatie verbonden aan je verzekeraar. Voor meer informatie raad ik je aan om contact op te nemen met je eigen zorgverzekeraar.

Vergoedingen vanuit de belastingdienst

Sinds 1 januari 2022 zijn studiekosten en andere scholingsuitgaven niet meer aftrekbaar via de belastingdienst. Voor ZZP’ers geldt echter, dat zij kosten voor loopbaancoaching kunnen opgeven als bedrijfskosten of studiekosten. Dit onder voorwaarde dat het loopbaancoachtraject specifiek bedoeld is voor het eigen bedrijf, zoals bijvoorbeeld het opzetten hiervan. Vraag hiernaar bij je accountant of neem contact op met de Belastingdienst.