Loopbaancoaching

Als loopbaancoach werk ik heel persoonlijk. Jouw ontwikkeling op loopbaangebied komt voor mij het beste tot zijn recht als je eerst jezelf leert kennen. Gedurende het coachtraject is het dan ook belangrijk dat jij je goed voelt bij mij als coach! En vooral jezelf kunt zijn om je veilig open te kunnen stellen tijdens de loopbaancoaching. Dit ontdekken we tijdens de eerste kennismaking en in het intakegesprek.

Tijdens het intakegesprek kijken we samen wat de aanleiding is van jouw komst bij mij als coach. We brengen in kaart waar je nu staat in jouw huidige loopbaan. Ook bespreken we wat jouw gewenste resultaat zal zijn aan het eind van het coachtraject (jouw doelstelling). Tenslotte stel ik vast of een coachtraject in deze fase bij jou past of dat je voor nu wellicht een andere vorm van hulp nodig hebt, bijvoorbeeld therapie.

Voelt het goed en besluit je na de intake om samen aan de slag te gaan? Dan maken we een inschatting van de duur van het loopbaantraject en frequentie van het aantal sessies. Dit kan later altijd nog bijgesteld worden als daar behoefte aan is. Aansluitend stemmen we de kosten van het traject af.

Belangrijk: doe wat goed voelt voor jou! Ga desnoods ook met één of twee andere coaches in gesprek om de juiste keuze voor jezelf te kunnen maken.

4 fasen in het loopbaancoachtraject

Vervolgens stel ik samen met jou een plan van aanpak op, wat als basis de volgende 4 fasen bevat:

Wie ben ik? (Profiel)

We starten met inzicht creëren in jezelf. We duiken hierbij in je levensloop om te zien of gebeurtenissen uit het verleden nu nog een rol bij jou spelen. Daarna onderzoeken we jouw sterke kanten en je kernwaarden, maar ook je valkuilen en je belemmeringen. Vervolgens kijken we hoe jij je inzichten op een positieve manier in kunt zetten tijdens het traject. Je gaat daarmee aan de slag je binnen jouw eigen (werk)omgeving.

Wat wil ik? (Visie)

Hier zoomen we in op wat jij belangrijk vindt vanuit je eigen identiteit en je persoonlijke waarden (visie en missie). Vanuit daar gaan we loopbaangericht kijken met jouw einddoel in gedachten: welke beroepen passen bijvoorbeeld bij jou? En waar moet een organisatie volgens jou aan voldoen? Modellen zoals de Logische Niveaus van Dilts/Bateson, beroepskeuzetesten en loopbaanwaardentesten zijn voorbeelden van instrumenten die ik hiervoor inzet.

Na ongeveer de helft van de sessies houden we een tussenevaluatie. We kijken of we nog op het goede spoor zitten. Voelt het goed voor jou of moeten we het plan van onze loopbaancoaching bijstellen?

Wat kan ik? (Kwalificaties en vaardigheden)

We onderzoeken je vaardigheden en talenten, jouw competenties. Welke ken je al van jezelf en welke (nog) niet? Hoe zie je dat terug in jouw gedrag en hoe kun je deze in de praktijk inzetten?

Hoe kom ik daar? (Actie)

De focus wordt nu gelegd op jouw einddoel en welke acties jij hiervoor gaat ondernemen om hier te komen. Wie of wat heb jij hiervoor nodig? En hoe ga jij het doen?

Aan het eind van het traject volgt de eindevaluatie: hoe kijk jij terug op het coachtraject en op de coach? Is jouw doelstelling voldoende bereikt en vooral: hoe blijf je deze lijn doorzetten in de toekomst?

Als nazorg neem ik over ongeveer drie maanden na het coachtraject nog een keer contact met je op. Tijdens dit gesprek kijken we of je nog op de goede weg zit en nog vragen hebt.

Loopbaancoaching via je werkgever

 

Persoonlijk ontwikkelbudget loopbaancoaching

Werk je voor een organisatie? Dan kun je je loopbaantraject mogelijk ook laten lopen via je werkgever. Vaak is er een persoonlijk ontwikkelbudget gereserveerd of mag de werkgever loopbaancoaching opvoeren als zakelijke kosten. Check hiervoor je CAO of ga naar je leidinggevende of HR-afdeling.
Indien je werkgever bereid is om het traject te vergoeden, dan maak ik hier graag samen afspraken over. 

In gesprek met je werkgever

Ben je op aanraden van je werkgever bij mij terechtgekomen? Dan plannen we een driegesprek in en stellen we samen het coachdoel vast.
Ook bij de tussen- en eindevaluatie zitten wij samen aan tafel en bespreken jij en je werkgever hoofdzakelijk de voortgang. Alle vertrouwelijke zaken die ik met jou als coach heb besproken blijven buiten de werkgever. Ik laat aan jou als cliënt over of en wat je graag wilt delen uit de gesprekken.

Aan het eind van het traject evalueren we of het coachdoel is behaald of mogelijk nog aanvullende sessies nodig zijn. Ook hier neem ik binnen twee maanden contact met jullie op om te kijken hoe het met je gaat.

Investering in loopbaancoaching kan via budget werkgever